28.11.2018

Toplift-spesialisti: hitsauksen ammattilainen Joel Vättö

Joutsenosta lähtöisin oleva Joel Vättö edustaa Topliftin tuotannon tuoreimpia hitsareita. Topliftin ovet avautuivat Joelille jo levyseppähitsaajaopintojen työharjoitteluvaiheessa. 

Aikaisemmin rakennuspuolella työskennellyt Vättö kertoo, että rakennushommat eivät tuntuneet omalta jutulta ja hänellä oli suurempi kiinnostus metallitöihin. 

Parin vuoden omaehtoinen opiskelu Imatran aikuiskoulutuspuolella koostui puolittain koneistuksesta ja hitsauksesta. Hän kokee saaneensa koulusta hyvät perusteet hitsaamiseen, mutta hänen mielestään käytäntö opettaa parhaiten. 

”Musta tuntuu, että koulun puolella opetettiin hitsaamaan, mutta varsinainen ammatillinen hitsaustaito ja varmuus kehittyy eteenpäin vasta käytännön työssä. Olen jälkeenpäin pannut merkille, että koulussa ei varsinaisesti opetettu teknisten piirustusten lukemista. Aikuiskoulutuksen puolella opetettiin aika vähän konepiirustuksia. Työelämässä olen saanut kunnolla opetella piirustusten tulkintaa, ja pikkuhiljaa olenkin oppinut paremmin lukemaan teknisiä piirustuksia”, Joel Vättö sanoo ja jatkaa: 

”Koulun puolella kaikesta mahdollisesta löytyi vähintään pieni kuva, kun oppiminen on pyritty tekemään helpoksi. Käytännön työssä kaikkea ei ole valmiiksi mallinnettu ja jos piirustuksista jokin asia ei selviä, työkavereiden kanssa mietitään asioita yhdessä.”

Valmistuttuaan tuore levyseppähitsari tuli tuttuna miehenä Topliftille kesätöihin kesällä 2017. 

”Ja samoissa kesätöissä olen edelleen”, Joel Vättö tokaisee. 

Hitsaaminen on mukavaa hommaa

Aidosti työssään viihtyvä hitsauksen ammattilainen kertoo, että hitsaaminen on hänen mielestään mukavaa hommaa ja kättensä työn näkee prosessin edetessä. 

”Yleensä suunnittelijalta tulee piirustukset, jonka mittojen mukaan aloitan runkopalkkien valmistamisen ja välipalkkien passaamisen kohdilleen. Kun akselit ovat kiinni ja vaunu pyörien päällä, se lähtee hiekkapuhalluksen kautta maalaukseen. Maalattu vaunu etenee jarrujen tekoon ja palaa sieltä korin kasaukseen”, Vättö kuvaa tuotantoprosessin etenemistä. 

Joel Vättö työskentelee uustuotantopuolella ja kokemusta on karttunut varsinkin hakekuljetukseen toteutetuista perävaunuista. 

”Suurin osa tähän asti tekemistäni vaunuista ovat olleet hakevaunuja. Tälläkin hetkellä työn alla on hakeperävaunu, jonka runkoa kasailen parhaillaan. Näitä on mukava tehdä”, Vättö kertoo. 

Rennossa porukassa ei stressata turhaan

Topliftin porukassa jo reilun vuoden ollut Vättö kertoo oppivansa työssään koko ajan uutta ja työ tuntuu mielekkäältä ja puitteet ovat kunnossa. Työnantaja antaa luvan hyödyntää Topliftin tiloja, kuten pesuhallia myös vapaa-aikana. Erityisesti työilmapiiri saa hitsarilta kiitosta. 

”Topliftillä parhaat asiat ovat rento ilmapiiri, mukava porukka ja hyvä henki. Vaikka työ on välillä kiireistä, täällä hallin puolella ei turhaan stressata”, Vättö sanoo. 

Vapaa-aikaa vauhdikkaiden vehkeiden parissa

Hitsarin vapaa-ajan harrastukset pyörivät pääasiassa autojen, moottoripyörien, moottorikelkkojen, vesijettien ja veneitten ympärillä. 

”Nurkkiin on kieltämättä kerääntynyt jonkin verran kalustoa; 3 autoa, pari moottorikelkkaa, pari venettä, kolme vesijettiä ja niin poispäin. Jenkkiautot kiinnostavat – työ alla on ikuisuusprojektina vuoden -67 Dodge Dart GT. Ostin auton 19-vuotiaana ja meinaan uusia siihen tekniikan täysin ja laittaa kaikin puolin kuntoon”, Vättö sanoo ja lisää: 

”Minulle on tulossa jenkeistä kevyesti keulakolaroitu 2013 vuoden Dodge Challenger lisäksi vielä työn alle.”

Joel kertoo, että moottorikelkkojen kasaantuminen nurkkiin on osittain avopuolison syytä. 

”Kerran yhdellä Lapin reissulla vuokrattiin emännälle oma moottorikelkka ja kun hän ihastui kelkkailuun, oli hyvä syy hommata omat moottorikelkat”, Joel Vättö perustelee hankintaa. 

Haluaisitko työskennellä Topliftillä? Katso avoimet työpaikkamme tai lähetä avoin hakemus »  

Opas päällirakenteen hankintaan

Iskeekö sinulle lukuisten kysymysten äärellä rimakauhu hankinta-asioissa?

Ei hätää, me tarjoamme sinulle veloituksetta ostajan oppaan, joka varmasti auttaa sinua onnistumaan raskaan kaluston perävaunun ja päällirakenteen hankintaprosessissa!

Jaa: