24.4.2020

Tasonostolaite – kevyt ratkaisu takaa monipuoliset ajot

Tasonostolaite on yksinkertainen ja kevyt vaihtolavalaite, joka mahdollistaa erilaisten kuormatilojen käytön samalla autolla. Lavat ovat pääsääntöisesti standardin mukaisia ja käyvät siten ristiin eri autojen kanssa. Tasonostolaitteella varustetulla autolla voidaan kuormatilaa vaihtamalla tehdä ajosuoritteita kappaletavaran ajosta lämpösäädeltyihin kuljetuksiin. Lavat on mahdollista varustella myös nosturilla, jolloin esimerkiksi rakennustyömaille tehtävät jakelut ovat mahdollisia.

Tasonostolaitteiden 3 eri ryhmää

Tasonostolaitteet voidaan rakenteensa puolesta jakaa kolmeen eri ryhmään, joita ovat nollalaitteet, kippaavat tasonostolaitteet ja hydrauliset tasonostolaitteet. 

Nollalaite

Nollalaitteessa kiskot asennetaan kiinteästi auton runkoon ja lava nostetaan auton ilmajousituksella. Nollalaitteen toiminnan edellytyksenä on täysilmajousitettu auto. Tämän ratkaisun hyviä puolia ovat sen yksinkertaisuus, kohtuullisen edullinen hankintahinta ja keveys. Nollalaitteen haasteena ovat alleajokorkeudeltaan tai standardista poikkeavien lavojen ongelmallinen käsittely. 

Kippaava tasonostolaite

Kippavassa tasonostolaiteratkaisussa autoon asennetaan vaihtolavakiskot, jotka voidaan kipata noin 50 asteen kulmaan. Tällaista laitetta käytettäessä auton etupää voi olla rautajousitettu. Kippaava tasonostolaite mahdollistaa myös kippaamalla purettavien materiaalien, kuten rehun, soran tai esimerkiksi romun ajamisen. Kippaavan tasonostolaitteen omamassa sekä hankintahinta ovat suurempia kuin nollalaitteella. Lisäksi laitteen hydrauliikkajärjestelmät vaativat huoltoa. 

Hydraulinen tasonostolaite

Hydraulinen tasonostolaite nostaa vaihtolavakiskoja vaakasuoraan ylöspäin, jolloin laitteella pystytään käsittelemään useita eri alleajokorkeudella olevia lavoja ja terminaali ajossa lavoja voidaan siirtää lavan jalkoja nostamatta. Hydraulisen tasonostolaitteen huono puoli on sen melko monimutkainen rakenne, joka vaatii myös säännöllistä huoltoa. Hydraulisella laitteella on jonkin verran korkeampi omamassa sekä korkeampi hankintahinta. Toteutamme hydraulisia tasonostolaitteita ainoastaan räätälöityihin erikoisratkaisuihin. 

Alustan vaatimukset ja tasonostolaitteen mitoitus

Alustan vaatimukset riippuvat paljolti valittavasta laitteesta. Kippaava tasonostolaite vaatii kippauskäyttöön soveltuvan rungon sekä moottorilta ulosottovalmiuden hydrauliikkaa varten. Kaikille laitetyypeille yhteistä on kuitenkin alustan korkeus, joka on tasonostolaitteiden toimivuuden kannalta olennainen. 

Tasonostolaitteen mitoitus perustuu suurelta osin standardeihin, huomioitavaa on kuitenkin alustan korkeus sekä käytettävien korien alleajokorkeus. Lisäksi koreissa mahdollisesti olevat lisälaitteet vaikuttavat mitoitukseen ja suurimmat sudenkuopat liittyvät koreissa oleviin kylmälaitteisiin. 

Lisävarusteena laitteisiin on mahdollista yhdistää myös perälautanostin. Jotta nostin saadaan toimimaan hyvin vaihtokorien kanssa, on mitoitukseen kiinnitettävä tässä tapauksessa erityisen paljon huomioita. 

Topliftiltä kestävät tasonostolaitteet vaativiin tarpeisiin

Toplift on kokenut ja luotettava tasonostolaitteiden toimittaja Suomessa. Suosituimpia toteutuksiamme ovat nollalaitteet, joita käytetään suurten kuljetusyhtiöiden ajoissa. Tasonostolaite koostuu yleensä nollalaitteesta ja perälautanostimesta. Tällaisissa tapauksissa kuormatilan omistaa yleensä kuljetuksen antaja ja auton laitteineen kuljetusliike tai autoilija. 

Nollalaitteet eivät vaadi kovin paljoa räätälöintiä, mutta hydrauliset tasonostolaitteet sekä kippaavat laitteet räätälöidään täysin asiakkaan vaatimusten mukaisesti. Räätälöinnin taso riippuu ajettavista tuotteista sekä mm. mahdollisesta nosturikäytöstä. 

Tasonostolaite kippaavana tai ilman kippiä – valmistamme laitteet vastaamaan juuri sinun tarpeitasi. Toimitamme laitteen sinulle suoraan käyttövalmiina. 

Lue lisää ja tutustu toimittamiimme tasonostolaitteisiin

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous, niin suunnitellaan sinun tarpeisiisi paras tasonostolaiteratkaisu. 

Opas päällirakenteen hankintaan

Iskeekö sinulle lukuisten kysymysten äärellä rimakauhu hankinta-asioissa?

Ei hätää, me tarjoamme sinulle veloituksetta ostajan oppaan, joka varmasti auttaa sinua onnistumaan raskaan kaluston perävaunun ja päällirakenteen hankintaprosessissa!

Jaa: