6.7.2020

Toplift panostaa perävaunuissaan käytettävyyteen

Perävaunujen osalta käytettävyys tarkoittaa ennen kaikkea helppokäyttöisyyttä, tarkoituksenmukaisuutta ja tehokkuutta tiettyyn ajotarpeeseen valmistetuissa vaunuissa. Kuinka Topliftillä perävaunujen suunnittelussa ja valmistuksessa varmistetaan paras mahdollinen käytettävyys? 

Työturvallisuutta radio-ohjauksella

Radio-ohjaus ratkaisee monta perävaunujen käytettävyys- ja turvallisuusongelmaa. Radio-ohjaus voi olla ainut mahdollinen ratkaisu esimerkiksi tehtailla, joissa purkupaikoilla ei voida käyttää käsiohjauksia tai käyttö pitää tehdä ”harjan varrella”. Purkumonttuun putoaminen voidaan estää monissa purkupaikoissa ohjauksen etäkäytöllä. Samalla vähennetään turhaa liikkumista vaunun ympärillä, mikä tehostaa työskentelyä ja vähentää liukastumisista ja kompastumista johtuvia työtapaturmia ja sairaspoissaoloja. Radio-ohjaus on mahdollista asentaa kohtuullisin kustannuksin myös useisiin käytettyihin tuotteisiin. Edellytyksenä on vain, että päällirakenteessa tai perävaunussa käytetty hydrauliikkaventtiili voidaan varustaa ilma- tai sähköohjauksella. 

Paineilmalla paremmaksi

Kapellivaunuissa ja päällirakenteissa on paljon avaus- ja lukitustoimintoja, jotka voidaan kaikki automatisoida. Kuormansidonta on monissa tapauksissa mahdollista toteuttaa automaattikiristimillä ja paineilmalukituksia voidaan hyödyntää useisiin eri kohteisiin. 

Laidalliset kapelliratkaisut voidaan rakentaa kattamaan useita eri sisä-/ulkokorkeuksia, mikä mahdollistaa monipuolisemmat kuormat. Lisäksi eri ajokorkeuksia hyödyntävällä kapellivaunulla pystytään ajamaan korkeampaa ajoreittiä määränpäähän ja palaamaan suorempaa reittiä, jonka varrella saattaa olla menomatkaa matalampia siltoja. Näin säästetään kilometrejä ilman, että tarvitsee tinkiä kuormasta. 

Helppo huollettavuus vähentää turhia seisokkeja

Kuinka Topliftin toteutuksissa näkyy kaluston helppo huollettavuus? 

”Tietyt usein huoltoa vaativat komponentit sijoitellaan vaunuihin niin, että niihin on mahdollisimman helppo päästä käsiksi. Nämä parempaan huollettavuuteen liittyvät ratkaisut voivat vaunun tekovaiheessa maksaa vähän enemmän, mutta yleensä tällöin säästetään elinkaarikustannuksissa. Jos vaikeasti sijoiteltu hydrauliputki joudutaan vaihtamaan, voi metrisen putken vaihtaminen aiheuttaa pahimmillaan parin päivän seisokin. Topliftillä tällainen huollettavuusongelma ratkaistaan hyvin yksinkertaisesti – hydrauliputkien fiksummilla reitityksillä”, Janne Ikäheimonen Topliftiltä toteaa. 

”Kapellivaunujen tuotekehityksen pohjana on käytetty Topliftin oman korjaamon kokemuksia ja tuotekehityksen ansiosta esimerkiksi nostovaijerin taittopyörän vaihto voidaan vaijerin vaihdon yhteydessä tehdä muutamassa minuutissa. Ero vanhaan tolpan läpi tehtävään vaihtotyöhön on huomattava, asiakas säästää aikaa ja rahaa”, Ikäheimonen sanoo. 

Huollettavuutta helpottavien toteutusten osat voivat maksaa hieman enemmän, mutta hyvin suunniteltu ja ajoon optimoitu vaunu vaatii yleensä vähemmän huoltoa ja on parempi käytettävyydeltään. 

Käytettävyyden optimointi vaatii aina kompromisseja massan, rakenteen tai hinnan osalta. Perävaunuhankintaa tehdessä päällirakentajan kanssa on hyvä käydä läpi käytettävyyteen liittyvät vaatimukset. 

Ominaisuuksien priorisointi tehdään aina huolella ja yhteistyössä asiakkaan kanssa. Työn tuottavuuden ja käytettävyyden osalta pystytään tekemään paljon valintoja vaunun suunnittelussa, kun tiedetään tarkalleen, millaisiin ajoihin vaunua tullaan käyttämään. 

Opas päällirakenteen hankintaan

Iskeekö sinulle lukuisten kysymysten äärellä rimakauhu hankinta-asioissa?

Ei hätää, me tarjoamme sinulle veloituksetta ostajan oppaan, joka varmasti auttaa sinua onnistumaan raskaan kaluston perävaunun ja päällirakenteen hankintaprosessissa!

Jaa: