26.1.2022

Toplift Finland Oy – historiasta nykypäivään (OSA I)

Toplift Finland Oy:n tarina alkaa jo kauan ennen kuin varsinaista Toplift-nimeä on ollut olemassakaan, kun yhtiön nykyisen toimitusjohtajan Janne Ikäheimosen ukki, seppä Jaakko Johannes Pulkkinen jätti kotitilansa Säämingin Laukansaaressa nuoremmalle veljelleen.

J.J. Pulkkisen Konepaja Oy

Varkauden Ahlströmillä työskennellyt seppä Jaakko Pulkkinen näki aitiopaikalta, miten sotien jälkeisessä Suomessa jälleenrakentaminen ja sotakorvausten maksu vauhdittivat teollisuuden kehitystä ja yritysten kasvua. Jaakko päättikin perustaa oman yrityksen ja muutti Liisa-vaimonsa ja kahden pienen lapsensa kanssa läheiseen, maataloudesta ja lukuisista kartanoista tunnettuun Joroisiin.

Perheen omakotitalolle ja suunnitteilla olevalle yritykselle oli löytynyt Joroisten Koskenhovin kartanon mailta tilava tontti. Oman kodin valmistumista odottavat Pulkkiset asuivat ahtaasti kartanon väentuvassa, jossa heillä oli käytössään yksi huone ja toisen lapsiperheen kanssa jaettu tupa. 

Rakentaminen oli haastavaa ja hidasta, koska kaikesta oli pulaa ja lähes kaikki työ tehtiin miesvoimin. Läheinen autiomökkikin toimi materiaalipankkina: sen suuresta leivinuunista saatiin tiiliä, osittain lahot seinähirret ostettiin polttopuuksi – ja löytyipä puretun lattian alta suuri määrä hyvin säilyneitä miesten päällysvaatteita, jotka Liisa-vaimo pesi ja leikkasi matonkuteiksi, joista kutoi matot uuteen kotiin.

Yritystoiminnan Jaakko käynnisti vuonna 1950. J.J. Pulkkisen Konepaja Oy aloitti toimintansa huoltoasemana ja pääasiassa maatalouskoneisiin keskittyvänä korjaamona. Neuvostoliitolle maksettavat sotakorvaukset ja Ahlströmiltä saadut alihankintatyöt vauhdittivat pajan kasvua: yritys rakensi useita laajennusosia, haki lainaa ja investoi koneisiin. Yrityksen lisäksi myös Pulkkisten perhe kasvoi kahdella lapsella.

Muutto Joutsenoon

Omien tuotteiden valmistuksesta kiinnostunut Jaakko osti ja purki saksalaisen kuorma-auton akseliston. Tutkimus- ja tuotekehitystyön tuloksena syntyi yrityksen oma JPK-akselisto, joiden tuotanto johti vähitellen puoliperävaunujen valmistukseen. Firma kehittyi hyvää vauhtia, ja ennen pitkää tontin rajat tulivat vastaan. 

Uusi, tilavampi tontti löytyi Joutsenosta. Sijainti oli ihanteellinen: kuutostie kulki tontin vierestä, terästehdas sijaitsi lähellä Imatralla ja teräksen myyjä Starckjohann hyvän tien takana Lahdessa. Kun lisäksi Joutsenon kunta ja rahoittajapankki näyttivät vihreää valoa, päätös oli helppo tehdä: yritys muutti vuonna 1964 Joutsenon kankaalle.

Toiminta jatkui J.J. Pulkkisen Konepaja Oy -nimellä vielä kahdeksan vuoden ajan, kunnes eräänä kesäkuisena aamuna 1972 Jaska-isä ei enää noussut vuoteeltaan. Yrittäjä uupui 52-vuotiaana ja jatko jäi muulle perheelle.

Yrittäjiksi kantapään kautta

Leskeksi jääneen 48-vuotiaan Liisa-äidin luotsaamana perhe opetteli yrittäjiksi kantapään kautta. Vastuutehtävät jaettiin kolmen pojan, tyttären ja tämän puolison kesken itse kunkin taipumusten ja kykyjen mukaan. 

Perheen vanhimmasta, 25-vuotiaasta pojasta tuli toimitusjohtaja, vuotta nuoremmasta siskosta talouspäällikkö, siskon puoliso vastasi materiaalitoiminnoista ja 20-vuotias veli otti vastuulleen tekniikan ja työnjohdon. Sisarusparven kuopus kävi tällöin vielä koulua, mutta myöhemmin hänen vastuulleen tulivat yrityksen myynti ja markkinointi. 

Tilanne pakotti oppimaan ja kehittämään. Syntyi yhteistyökykyinen, rohkea ja ahkera tiimi, joka vei yritystä eteenpäin hyvällä menestyksellä kymmenen vuoden ajan ja työllisti siinä samalla ison joukon motivoituneita työntekijöitä.

Perävaunu Oy JOKA 

J.J. Pulkkisen Konepaja Oy:n päätuote oli puutavaraperävaunut, mutta nuorilla yrittäjillä oli energiaa ja intoa kehittää yrityksen toimintaa monipuolisemmaksi perävaunuvalmistajaksi. Suotuisat suhdanteet, kasvava kysyntä ja asiakkaiden tarpeet johtivat uusien tuotteiden kehittämiseen ja toimitilojen laajentamiseen. 

Yritys alkoi valmistaa myös avonaisia ja umpinaisia autojen päällirakenteita ja perävaunuja kaikenlaisiin kappaletavarakuljetuksiin. Ajan myötä kehitettiin myös kylmä- ja pakastekuljetuksiin sekä hake- ja turvekuljetuksiin sopivia kippaavia perävaunuja, jotka myöhemmin kehittyivät ketjupurkaviksi.

Kasvaessaan yhtiö tarvitsi uuden nimen, joka sopisi paremmin omiin tuotteisiin. Toimintaa oli kahdella paikkakunnalla, Joutsenossa ja Kausalassa, ja nimeksi tuli Perävaunu Oy JOKA.

Yrityskaupan ja monien vaiheiden jälkeen yrityksen toiminta Joutsenossa loppui, mikä aikanaan teki tilaa Toplift Oy:n synnylle. JOKA:n jälkeen perheen jäsenet erkanivat omille teilleen, mutta jatkoivat edelleen yrittäjinä kukin omissa yrityksissään.

Jokalift ja aika ennen Topliftiä

JOKA:n historian loppuvaiheisiin liittyi tytäryritys Jokalift Oy, joka toimi Hiab–Multilift-tuotteiden jälleenmyyjänä entisten Kymen- ja Mikkelin läänien alueella sekä vastasi varaosa- ja korjauspalveluista konsernin tuotteisiin. 

Toimintaa vetämään tuli yksi entisistä JOKA:n omistajista, Taisto Ikäheimonen. Vuoden 1991 laman seurauksena n. 2,5-vuotiaan Jokaliftin toiminta ajettiin alas ja Taisto alkoi suunnitella vastaavan yrityksen perustamista omillaan.

Yrityshistoriikin toisessa osassa käydään läpi Toplift Finland Oy:n vaiherikasta matkaa 1990-luvulta tähän päivään. Tiessä on ollut töyssyjä tuotantotilat tuhonneesta tulipalosta finanssikriisiin ja pandemiaan, mutta vahva usko tulevaisuuteen pitää yrityksen pyörät pyörimässä ja katseen tiukasti horisontissa!

Lue historiikin toinen osa: Toplfit Finland Oy – historiasta nykypäivään (OSA II)

Jaa: