16.10.2020

Raskas kalusto kelien armoilla – parempaa turvallisuutta ja käytettävyyttä

Loppusyksyn märkä ja liukas keli asettaa haasteita kaikille tielläliikkujille ja joka vuosi talvi yllättää tullessaan autoilijat.

Hiekoitusautomaatti

Koska raskaan kaluston ajoissa ei voida tinkiä turvallisuudesta, kuljetusalan ammattilaiset osaavat varautua kelien asettamiin haasteisiin yleensä muita tienkäyttäjiä paremmin. Kuljetuskaluston turvallisuuteen, käytettävyyteen ja kestävyyteen voidaan vaikuttaa huolloilla sekä erilaisilla laitteilla. 

Topliftillä on tarjolla ammattikäyttöön tarkoitettuja lisälaitteita ja etäkäyttötoimintoja, joilla voidaan parantaa ajokaluston talvikelin käytettävyyttä. Nämä lisälaitteet voidaan asentaa pajallamme ripeästi vaikka syyshuollon yhteydessä. 

Top 5 lisävarustelu talvikaudelle: 

  1. Uutuustuote Airtube. Paineilmatoiminen tuubielementti on mainio varuste kapellin katolle kerääntyvän veden poistoon ja liukukaton sulkemiseen. Vedenpoistajaa voidaan käyttää myös liukukattojen kanssa. Katso Youtube-kanavaltamme video, kuinka Airtube toimii!
  2. Ohjauksen etäkäyttö purkuun, lukituksiin ja kiristyksiin. Etäkäyttö lisää työturvallisuutta erityisesti liukkaassa talvikelissä, koska se vähentää kuljettajan liikkumista vaunun ympärillä ja sen myötä riski liukastumistapaturmiin pienenee.
  3. Kolanputsaaja on suosittu lisävaruste, joka puhdistaa turpeen ajoon tarkoitetun vaunun kolan molemmin puolin. Kolan putsaajilla ehkäistään turpeen kulkeutumista katalysaattorin päälle ja helpotetaan vaunun puhdistusta.
  4. Hiekoitusautomaatti. Hiekoittajat parantavat liikkeellelähtökykyä liukkaissa olosuhteissa.
  5. Työkalulaatikoiden lämmityselementit. Työkalulaatikkoihin asennettavat lämmittimet pitävät sidontaliinat kuivina ja sulina.
Airtube-tuubielementti.
Airtube on varuste veden poistamiseksi kapellin katolta.

Huoltotoimenpiteillä parempaa säänkestävyyttä

Talvikauteen varautumisessa ennakoivalla huollolla on merkittävä osa mm. hydrauliikan ja johdotusten talvikestävyyden parantamisessa. Muutamilla tärkeillä huoltotoimenpiteillä voidaan välttää tuskailu tien päällä. 

Hydrauliikkajärjestelmien öljynvaihdon aika on viimeistään syksyllä. Talvella öljyn lämpötila voi vaihdella +60 ja -25 °C:n välillä. Lämpötilavaihtelu aiheuttaa kosteuden kertymistä järjestelmään. Kosteus taas heikentää öljyn voiteluominaisuuksia ja siitä johtuen voi aiheuttaa kulumista hydrauliikan komponentteihin.

Pienissä sähköhydraulisissa järjestelmissä kosteus voi aiheuttaa hydrauliikkapumpun imupuolen jäätymisen. Esim. perälautanostimissa ja pienissä nostureissa jäätyminen voi estää järjestelmän toiminnan kokonaan. 

Paineilmajärjestelmän vedenpoistosta on hyvä huolehtia mm. säiliöiden osalta. Auton huollon yhteydessä kannattaa huolehtia myös kuivaimen huollosta. 

Johtojen kiinnitykset kannattaa tarkistaa ennen lumisateita. Roikkuvat johdot keräävät ajon aikana helposti ylimääräistä lumikuormaa, mikä rasittaa johtoja entisestään ja lyhentää niiden käyttöikää. Vähintään ainakin ABS-anturointien johdot ja pistokkeet on hyvä tarkistaa syyshuollossa. Varaudu pakkaseen ja tuiskuun ajoissa ja varmista kalustosi hyvä käytettävyys myös talvikeleissä – turvallisuutta unohtamatta. 

Varaa aika kaluston syyshuoltoon » 

Jaa: