7.8.2019

5 askelta kuormausnosturin valintaan

Toplift - 5 askelta kuormausnosturin valintaan

Kuormausnosturin hankinta on järkevä työn tekemistä tehostava investointi. Kuormausnosturi on omiaan vaikkapa soran, hiekan, rakennusmateriaalien ja -tarvikkeiden käsittelyyn. Lisäksi sitä voidaan käyttää myös kaivamiseen tai esimerkiksi putkien ja rakennuselementtien laskemiseen rakennustyömailla. 

Kuormausnosturi säästää aikaa turhalta odottamiselta, kun voit itse lastata ja purkaa kuorman ilman lisälaitteita. Tämän lisäksi ajoneuvosi monikäyttöisyys lisääntyy ja pystyt pienelläkin nosturilla tekemään monia täydentäviä nosto-, siirto- ja materiaalinkäsittelytöitä. 

Oikeanlaisen kuormausnosturin valinta voi olla hankalaa ja hankintaa tehtäessä kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Topliftin asiantuntijat listasivat 5 tärkeintä askelta kuormausnosturin valintaan. 

1. Käyttötarkoituksen määritteleminen

Kuormausnosturin valinnassa on huomioitava millaisia kuormia sillä tullaan käsittelemään. Kuormat ja työskentely-ympäristö määrittävät paljolti mitoitukseen sekä puomistoon ja ohjaukseen liittyviä valintoja. 

 • Millaisia kuormia käsitellään? Kuormien massa? Käsiteltävien kappaleiden muoto? 
 • Millaiseen ajoneuvoon kuormausnosturi on tulossa?
 • Minkälaisessa ympäristössä lastaus ja purku tapahtuu?
 • Onko kuormausnosturilla tarkoitus tehdä myös muun tyyppisiä nosto- ja käsittelytöitä?

2. Kuormausnosturin mitoituksen suunnittelu

Asianmukaisella mitoituksella varmistetaan, että hankittavassa kuormausnosturissa on työhösi riittävä tonnimetriluokan kapasiteetti. Kapasiteettiin vaikuttaa eniten käsiteltävien kuormien massa ja joissakin tapauksissa nostattavan kappaleen muoto. Kevytkin taakka vaatii suurta nostotehoa, jos kappaleen pituuden vuoksi nosto joudutaan tekemään kaukaa. 

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että tarvitset sitä suuremman kapasiteetin kuormausnosturin, mitä kauemmaksi kuorma-autosta nostat käsiteltäviä kuormia. Kuormausnostureita löytyy kapasiteeteiltaan alle 1 tonnimetrin nostureista aina yli 300 tm raskaan kapasiteetin asennusnostureihin. 

Topliftin kuormausnosturiratkaisujen mitoituksessa pyritään optimoimaan aina kuormausnosturin ja ajoneuvon hyötykuorman suhde. 

3. Kuormausnosturin puomiston valinta

Niin käyttötarkoitus kuin mitoituskin vaikuttavat siihen, millainen puomisto ja hydraulisten jatkeiden rakenne soveltuu tarpeeseesi parhaiten. Puomisto vaikuttaa olennaisesti nosturin nostotehoon ja käytettävyyteen. 

Nosturin omamassaa voidaan pienentää ja nostotehoa kasvattaa optimoimalla puomiston kokoonpano ja ominaisuudet. Tietyillä lisävarusteilla voidaan vaikuttaa jatkesylintereiden liikenopeuksiin huomattavasti ja säästää aikaa työsuoritteissa. 

Kuormausnostureiden lisäksi Topliftin kautta on saatavilla Hiabin kuormaus- ja asennusnostureita. Kysy lisää nostureistamme, niin suunnitellaan yhdessä tarpeisiisi soveltuva nosturikokoonpano. 

4. Ohjausjärjestelmän toteutuksen valitseminen

Ohjausjärjestelmän toteutukseen vaikuttaa mm. se, kuinka tarkkaa ohjausta kuormausnosturilla tehtävät työt edellyttävät. 

Perinteinen manuaalinen ohjaus on toteutukseltaan edullinen ja se sopii monenlaisiin töihin. Helppokäyttöisen ohjausvivuilla toteutetun manuaaliohjauksen käyttö on nopeaa oppia ja vankka ratkaisu sopii hyvin perusnostotehtäviin. 

Kauko-ohjatulla kuormausnosturilla voidaan työskennellä turvallisen välimatkan päästä ergonomisesti ja ilman näköesteitä. Kehittyneemmän ohjausjärjestelmän liikeradat ovat erittäin tarkkoja ja pehmeitä. Nykyaikaisten kuormausnosturien ominaisuuksiin kuuluvat myös automaattinen nopeudensäätö ja pystysuora sekä vaakasuora vaimennus. Tarkka ohjausjärjestelmä parantaa työn tehokkuutta, koska se mahdollistaa monimutkaisemmat nostotehtävät ja nopean kuormauskierron. 

5. Erikoisvarusteiden tarpeiden kartoittaminen

Erikoisvarusteilla lisäät kuormausnosturisi monipuolisuutta, suorituskykyä ja turvallisuutta. Toplift on valtuutettu Hiab-kuormausnosturien edustaja, joten kauttamme on saatavana todella kattava valikoima lisävarusteita. Hiabin alkuperäiset kuormausnosturin lisävarusteet, kuten kourat, kahmarit, hydrauliset koukut, tiililavanostimet ja henkilönostokorit saat Topliftiltä tarpeesi mukaan. 

Onnistut varmasti kuormausnosturin hankinnassa, kun huomioita edellä mainitut 5 askelta valinnassa, määrittelyssä ja suunnittelussa. Topliftin asiakkaana saat aina kokeneen asiantuntijan hankintasi tueksi, jotta sinä onnistuisit kerralla kuormausnosturin hankinnassa. Katso alta esimerkkejä toteuttamistamme kuormausnosturikokoonpanoista. 

Tyytyväisten asiakkaittemme kuormausnosturiratkaisuja

Tässä esimerkkejä Topliftin kuormausnosturikokoonpanoista. 

Hiab X-Hipro 192 E-5

 • Käyttötarkoitus: Jätteenkäsittely, Molok-jätekeräysastioiden tyhjennys 
 • Ajoneuvo: Scania G490 8×4*4
 • Nosturi: Hiab X-Hipro 192 E-5
 • Kapasiteetti: 19 tm, Hydraulinen ulottuma 15,15 m
 • Yksityiskohdat, lisävarusteet: Hipro ohjausjärjestelmä XSdrive kaukohallintalaitteella, LSS kuormanvakautusjärjestelmä, BDA kuljetusasento avustin, VSL tukijalkavalvonta sekä kauko-ohjattu tukijalkojen hydraulinen käyttö.

Hiab 288 E-6 Hipro + JIB 70X-3

 • Käyttötarkoitus: Rakennustarvikkeiden sekä koneiden ja laitteiden kuljetus ja asennusnostot 
 • Ajoneuvo: Volvo FMX 540 8×4*4
 • Nosturi: Hiab 288 E-6 Hipro + JIB 70X-3
 • Kapasiteetti: 28 tm, hydraulinen ulottuma peruskoneella 16,2 m, jibillä 26,2 m
 • Yksityiskohdat, lisävarusteet: Hipro ohjausjärjestelmä Combidrive-kaukohallintalaitteella, VSL-tukijalkavalvonta hydraulisella levityksellä, regeneratiivinen jatkeiden kuormanpitoventtiili nopeuttaa jatkeiden liikettä, Jib 70X-3 mahdollistaa työskentelyn tarvittaessa vaikka sillan alla. Jatkeiden sekvenssiventtiilit takaavat jatkeiden liikkuvan aina oikeassa järjestyksessä.

Hiab 211 EP-5

 • Ajoneuvo: FM 410 6×4 
 • Nosturi: Hiab 211 EP-5
 • Kapasiteetti: 21 tm, hydraulinen ulottuma 15,1 m
 • Yksityiskohdat, lisävarusteet: Hipro-ohjausjärjestelmä Combidrive-kaukohallintalaitteella, VSL-tukijalkavalvonta hydraulisella levityksellä, ADC automaattinen käyttöluokan valinta sekä ASC automaattinen nopeudensäätö, putkistovarustus kahdelle lisälaitteelle puomin päässä. Henkilönostokori SP800 mahdollistaa henkilönostot jopa 20 m työskentelykorkeudelle.

Tutustu Topliftin kuormausnostureihin » 

Opas päällirakenteen hankintaan

Iskeekö sinulle lukuisten kysymysten äärellä rimakauhu hankinta-asioissa?

Ei hätää, me tarjoamme sinulle veloituksetta ostajan oppaan, joka varmasti auttaa sinua onnistumaan raskaan kaluston perävaunun ja päällirakenteen hankintaprosessissa!

Jaa: