22.5.2023

Topliftin rakentaman kaluston käytettävyys perustuu hyvään tarvekartoitukseen

Nostokapelli vähentää kuljettajan tarvetta liikkua vaunun ympärillä. Käytettävyyteen liittyvät asiat kannattaa huomioida jo perävaunun suunnitteluvaiheessa.

Sujuva arki töissä muodostuu siitä, että ne pienet työntekoon vaikuttavat yksityiskohdat on otettu huomioon, jotta kaikki on mahdollisimman mutkatonta ja tehokasta. Silloin työnteko tuppaa olemaan mielekkäämpää. Erityisen tärkeää tämä on silloin, kun töitä tehdään isojen koneiden kanssa, joissa on kiinni myös paljon rahaa. 

Kun kuljetusliike on tekemässä investointipäätöstä raskaan kaluston hankinnasta, oikeanlaisen kaluston valinta on yksi merkittävimmistä tekijöistä liiketoiminnan menestykselle. Oikeanlaisen kaluston hankinnan onnistumisen puolestaan määrittää laadukas tarvekartoitus ja sitä seuraava suunnitteluprosessi. Tämä on ehdoton edellytys sille, että hankinta ja varustelu osuvat nappiin. 

Laadukas vaatimusmäärittely on myös ehdoton edellytys sille, että kaluston käyttö on sujuvaa. 

Kuormaus ja purku erityistarkastelussa 

Rahti vaihtuu, tie pysyy. Tämän vuoksi kuormauksen ja purkujen sujuvuus on yksi keskeisimmistä tekijöistä kuljetustoiminnassa, joka vaikuttaa työn sujuvuuteen. Jokaisella kuljetusliikkeellä ja on omat ajonsa ja jokaisella kuljettajalla omat toimintamallinsa ja työtavat, jotka vaikuttavat merkittävästi siihen, kuinka sujuvasti kuormaus ja purku käytännössä tapahtuvat.  

Osa on mielipidekysymyksiä ja tottumisasioita, osa puolestaan säästää selkeästi aikaa. Tässä kuljettajien laiskuus on ehdoton hyve! Jos sujuvuutta voidaan parantaa tunnistamalla jotakin, minkä me voimme tehdä kuormauksen tai purkujen näkökulmasta paremmin, toteutamme kuskien huomioita mielellämme. 

Otetaan esimerkiksi ketjupurkavan korin putsaus, joka voi kestää huonosti suunniteltuna viisitoista minuuttia tai fiksummalla ratkaisulla muutaman minuutin. Vaikka kyse on vain pienestä erosta, se tuottaa ison eron kuukausi- ja vuositasolla etenkin silloin, kun kuormia ajetaan useita ja matka on lyhyt. 

Toinen esimerkki ovat purku- ja lastausvaiheen siirtymät. Missä ohjausten tulee olla, jotta työ voidaan tehdä tehokkaasti? Mikäli kuljettaja joutuu käymään ohjaamossa useampia kertoja, aikaa hukkuu siirtymiseen ja säätämiseen.  

Näitä pieniä yksityiskohtia tarkastelemalla voidaan löytää keinoja, joilla kuormauksesta ja purkamisesta tulee sujuvampaa ja nopeampaa. 

Sisältö jatkuu opasnoston jälkeen.

Opas päällirakenteen hankintaan

Iskeekö sinulle lukuisten kysymysten äärellä rimakauhu hankinta-asioissa?

Ei hätää, me tarjoamme sinulle veloituksetta ostajan oppaan, joka varmasti auttaa sinua onnistumaan raskaan kaluston perävaunun ja päällirakenteen hankintaprosessissa!

Kuljettajan työturvallisuus syntyy kaluston sujuvasta käytöstä 

Myös turvallisuus on tärkeä näkökulma kaluston käytössä, ja sen varmistaminen alkaa kaluston suunnittelusta. Paras tapa lisätä turvallisuutta ja tehdä turvallisten toimintamallien noudattamisesta rutiini, on tehdä niistä helpompia kuin huonojen ratkaisujen tekemisestä. 

Turvallisuutta voidaan lisätä tekemällä turvalliset ratkaisut helpommiksi toteuttaa kuin huonot ratkaisut. Tottakai tarvitaan turvallisuusohjeiden selkeää kommunikointia, mutta isompi merkitys on sillä, että sidonnat, varmistukset ja tarkastukset on nopea ja helppo tehdä eikä niitä koeta ylimääräiseksi vaivaksi. 

Raskaan kaluston käytettävyys on myös taloudellisuutta 

Taloudellisuus on erittäin tärkeä tekijä, joka ohjaa kuljetusalan toimintaa. Erityisesti tämä on korostunut viime aikoina kustannusten nousun myötä. Käytettävyyden näkökulmasta paikat, joissa voidaan säästää aikaa työssä tai pitää kuljetuskaluston arvosta ja sen säilymisestä huolta helpommin, ovat tavallisesti aina toteuttamisen arvoisia.  

Toki kaluston taloudellisuus liittyy myös elinkaarikustannusten hahmottamiseen, jota olemme sivunneet aiemmin. Suunnittelun näkökulmasta se tarkoittaa, että otamme alusta asti huomioon kaluston elinkaaren ja mietimme yhdessä asiakkaan kanssa, millä toimenpiteillä voidaan varmistaa mahdollisimman taloudellinen – mahdollisesti monipuolinenkin – käyttö. 

Kysy lisää päällirakenteiden valmistamisesta asiantuntijoiltamme.

Jaa: